Søkemotoroptimalisering (SEO) er ikke det det en gang var. Skal man vinne en plassering så må konkurrentens byrå miste den. Det har ført til en rivende utvikling innen området.

Oppdatert 04.03.2019

SEO er mer enn SEO

Søkemotoroptimalisering (SEO på engelsk) og markedsføring er blitt noe relativt avansert hvor man gjerne trenger et tverrfaglig team. Det er så mange forskjellige deler som må spille godt sammen for at det skal løsne. Visse søkefraser har større konkurranse enn andre. Det innlegget her blir skrevet rettet mot «søkemotoroptimalisering» og der er det naturlig nok både høyt kunnskapsnivå og høy konkurranse. Verre blir det ikke. Siden vi er et lite byrå så burde vi ikke prøve oss en gang, selv om vi vet at vi er ekstremt flinke. Det er lov å prøve seg.

Vi ser at søkefraser har forskjellig vanskelighetsgrad avhengig av konkurransenivå, hvor mange som søker på frasen og hvor høy konkurransen er innen bransjen. Kunnskapsnivået hos konkurrentene er ofte mer avgjørende enn deres budsjetter.

Algoritmene

Algoritmene til Google bestemmer hva som kommer opp. Dette er relativt myteomspunnet, men de publiserer nå en manual som de som kalibrerer algoritmene bruker. Bare den er på 200 sider. Man må sikkert lese minst ti ganger så mange sider for å kunne forstå den. Søkemotoroptimalisering er litt som sjakk, det holder ikke med å kunne reglene, det er også avhengig av innholdsproduksjon som er en kunstart.

I tillegg til hva som går opp har de verktøy for hva som skal bli sendt ned. Det kan være sider som prøver å manipulere eller sprer virus. Det er veldig mange sider som ikke er klare over at de sprer virus i dag, og bare et fåtall av dem som foreløpig blir fanget av Google, men dette kan endre seg. De har også områder hvor det er større krav, områder de kaller YMYL, «your money or your life» og dette er steder som kan handle om noe som er viktig for folks liv, som finans eller helse.

Relativt nytt er også at algoritmene bestemmes forskjellig ut fra bransje og geografi. Vi får også en del informasjon via tester som blir gjort og solgt til byråer i rapporter. Det samme gjelder betalt søkeannonsering.

Fremtidsrettet søkemotoroptimalisering

Skal man komme noen vei med søkemotoroptimalisering i dag så må man spille med de beste og man må satse skikkelig. Det hjelper også å huske på at det er en del av Google kjernestrategi å levere verdi til sine brukere. Relevans og kvalitet er to stikkord, men det er absolutt ikke nok alene. Det er en lang lang kjede av mekanismer som skal til for at noe kommer opp i dag. Ryker en av lenkene så får det ofte ikke feste. Vi ser også fortsatt noen luker og noen områder det er lettere å kommer opp. Det er fine muligheter, men er det lett kan også andre gjøre det, og det kan lønne seg å heve terskelen en del for å ikke plutselig få for mye selskap.

Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg med søkemotoroptimalisering.

Stefan